Depressie en angst

De intervisie zette me opnieuw aan het denken om te gaan zoeken naar een manier om van mijn depressieve buien af te komen. Zo kwam ik terecht bij een psychosomatische therapeut, omdat de fysiotherapeut waar ik al een tijd onder behandeling was het niet meer wist. Mijn klachten keerden steeds terug, maar er leek geen aanwijsbare oorzaak. Zo is het balletje weer aan het rollen gegaan. Deze keer had ik besloten om hem te laten rollen tot ik erachter was waarom ik me anders voel als anderen en waarom ik steeds terug viel in dezelfde problemen. Deze therapeut was de eerste die echt naar me luisterde en me serieus nam. Ik heb in korte tijd veel van haar geleerd, maar had inmiddels een ernstige depressie en kreeg last van paniekaanvallen.

 

Naast mijn eigen problemen had ik ook drie jonge kinderen die veel aandacht vroegen. De oudste kwam weer in een nieuwe levensfase wat de nodige problemen met zich meebracht, maar ook de middelste begon problemen te krijgen op sociaal gebied. Op het werk kreeg ik moeite met de vele en snelle veranderingen die in de zorg aan de gang waren. Ik kwam steeds weer in de problemen door mijn slechte planning en mijn strategieën lieten me steeds meer in de steek. Daarom werd ik doorverwezen naar een psycholoog. 

 

Lichamelijke klachten

Na een paar maanden had ik mijn paniekaanvallen onder controle en kwam ik van de depressie af, maar ik kreeg er andere lichamelijke klachten bij. Naast de hoofdpijn en rugklachten kreeg ik last van oorpijn en viel ik ineens onbedoeld af. 

 

Voor de oorpijn werd ik doorverwezen naar de KNO-arts, maar met mijn oren bleek niets mis dus werd ik naar de kaakchirurg gestuurd. Waarschijnlijk was het iets in het kaakgewricht. Gelukkig was daar niets mis mee, maar de kauwspieren waren wel overbelast. Dat bleek de oorzaak van mijn oorpijn en ook de hoofdpijn die ik al jaren had, want na behandeling door de kaak fysiotherapeut werden de klachten minder. Om mijn kauwspieren te ontlasten moest ik een tijdje hard voedsel vermijden en ben ik me bezig gaan houden met gezond eten waardoor ik begon af te vallen. Het lukte niet om het afvallen te stoppen terwijl ik gezonder en meer at als ooit tevoren dus ging ik naar de huisarts. Daar werd alles nagekeken, maar lichamelijk was er niets te vinden dus stuurde ze me naar de diëtiste. Hier leerde ik veel over wat gezond en goed eten is en uiteindelijk met veel puzzelen vond ik een manier om stabiel te blijven.

 

Terug naar de psycholoog

Mijn ouderschapsverlof eindigde tegelijk met de bezoeken aan de psycholoog waardoor ik al snel weer een terugval leek te krijgen en dus opnieuw terugging. Omdat ik me nu nog redelijk goed voelde en haar vertrouwde had ik de moed om door te zetten en durfde al mijn eigenaardigheden op papier te zetten, hierover eerlijk te zijn en deze aan haar voor te leggen. De psycholoog heeft naar aanleiding daarvan gevraagd om doorverwijzing voor onderzoek naar een autismespectrumstoornis, omdat dat nog wel eens de reden kon zijn van mijn terugkerende depressieve periodes en mijn eigenaardigheden. Ineens werd mijn vraag gehoord en begon ik mijn reis, op zoek naar antwoorden voor mezelf waar ik al jaren naar zocht. Weer werd ik onrustig.

 

Op de automatische piloot was makkelijk, maar dan vergeet ik mezelf. Nu ik bewust bezig ben met wat ik voel en wie ik ben heb ik last van de manier waarop ik dingen doe. Ik wil mezelf niet weer verliezen, maar met die rare manieren ook niet zijn wie ik ben. Ik weet nu beter hoe ik dingen kan beïnvloeden en welke dingen nodig zijn om me goed te voelen, maar kan hier moeilijk aan vasthouden. Als het een dag niet lukt is het moeilijk weer op te pakken.